Cursus Notenschrift

Basis – Deel 1

Cursus Informatie


Informatie over deze cursus
Wanneer je bladmuziek opzoekt van een muziekstuk of song, krijg je bijna altijd een in noten geschreven stuk muziek. Zeker wanneer het om de exacte notatie gaat van een muziekstuk, is het notenschrift het meest gebruikte notatievorm. Uiteraard zijn er andere manieren zoals grafische notatie met strepen, puntjes enz. Maar het notenschrift geeft precies aan hoe de muziek klinkt. Dat komt omdat elk symbool iets betekent. Daar zijn afspraken over gemaakt.

Als je een leesboek gaat lezen, dan ken je die afspraken ook. Er is een indeling gemaakt op hoofdstuk, alinea, zin, woord enz. Daarnaast lees je (meestal) van links naar rechts. Bepaalde klemtonen laat je op een specifieke manier klinken, sommige letters klinken harder dan andere letters, enz.

Dat geldt voor het notenschrift ook! Weet je wat alle symbolen betekent, dan kan je het notenschrift lezen.

Maar waarom is dat dan zo handig? Ik kan toch ook alles op gehoord doen?

Ja, klopt maar als je iets wilt opschrijven voor iemand anders, dan wordt het al lastig. Je kan het tekenen maar wat is dan de exacte hoogte, sterkte enz.? Daarnaast kan je natuurlijk ook muziek van anderen lezen als je het notenschrift kent. Het notenschrift is dus een hulpmiddel zodat je opgeschreven stukjes muziek op een instrument kunt leren spelen.

In deze cursus gaan we stap voor stap langs alle belangrijke symbolen. Omdat we ons specifiek op “Muziek op de Pabo” richten, zijn alle instructies voorzien van werkvormen die passen bij het onderwijsgebied.

Succes!

Wat ga ik leren?


  • Alle noten die gebruikt worden in het hedendaagse notenschrift.
  • Symbolen die aangeven hoe hard/zacht iets moet klinken.
  • Voortekens die noten in hoogte verlagen of verhogen.
  • Alle overige symbolen die je in een notenbalk tegen kan komen.

Wat ga ik leren?


  • Muziektheorie 100%
  • Muzikale Vaardigheden 20%
  • Muziek Didactiek 10%

Vraag over deze cursus


15 + 9 =

Docent(en)


Bert van Uffelen

Docent Muziek Hogeschool Rotterdam

Inschrijven


Schrijf je nu in voor deze cursus!

Schrijf je in